075 68 04 606 (Lu-Vi 7-16 ora)
0 Buc.
0,0 Lei
Coșul de cumpărături este gol. Să o rezolvăm!
Nu plătiți pentru transport! Mai adăugați 189,0 Lei și le aveți gratuit.
 
189,0 Lei

Aveți nevoie de ajutor?

Contactați pe Petra!
075 68 04 606
petruta@manutea.ro

De ce marfa de la noi?

  • Transport gratuit de la 189 lei
  • Clienții satisfăcuți
  • De obicei, livrare în 48 de ore

BIO

 

 

 



Din păpădie puteți pregăti ceai și cafea. Scapă de infecții.

1. 2. 2022 3 minute citire
Cu siguranță există o serie de plante „universale”. Dar nu sunt atât de multe cele care să fie utilizabile în întregime și să crească la fiecare colț. Păpădia este una dintre ele. Florile sale galbene strălucitoare, tulpinile lungi și goale și frunzele ferme pot fi văzute din primăvară până în toamnă pe pajiști, în grădini și orașe.

Plantă de o importanță extraordinară

Păpădia are un nume minunat printre persoanele care se ocupă cu plantele medicinale. Spre deosebire de botaniști, care se contrazic puțin cu asta. Clasificarea genului a suferit mai multe modificări până când oamenii de știință au căzut de acord asupra denumirii de Păpădie (Taraxacum officinale), folosirea denumirilor de lăptucă sau floarea turcului este de asemenea permisă.

Dar să trecem de la introducerea complicată la o descriere mai simplă a plantei. Păpădia atinge o înălțime de până la 40 de centimetri, este ținută în pământ de o rădăcină foarte puternică, din care crește o tulpină goală la interior cu flori galbene grupate în capitule. Frunzele de păpădie formează o rozetă la nivelul solului. Frunzele sunt zimțate și când se rup, la fel ca din tulpină, picură din ele un lapte alb - latex. Păpădia înflorește din martie până în iunie, în zonele mai calde și mai mult timp. Se găsește în mod natural în locurile mai uscate din emisfera nordică, dar o întâlnim și la tropice, unde oamenii au introdus-o în mod intenționat.

Nu trebuie să scriem despre faptul că păpădia este și o buruiană nedorită. Fiecare grădinar poate spune cât de dificil este să o scoată din straturile de flori sau dintre dalele pavajului. Pe de altă parte, trebuie adăugat că această plantă este esențială ca sursă de hrană pentru insecte (în special pentru albine) și are un rol de neînlocuit în medicina tradițională. Conține principii amare precum lactucină, teraxacină și taraxaterină, fitoncine, minerale (potasiu, mangan, cupru, siliciu, calciu), vitamine (C, K. A) și inulină.

Frunzele sunt pentru rinichi și reumatism

Ceaiul din Frunze de păpădie are un gust ușor amărui, dar pentru un iubitor de infuzii din plante nu este ceva peste care nu se poate trece. Efectele sale compensează perfect disconfortul minor.

Păpădia este cel mai adesea considerată o plantă de curățare. Nu degeaba face parte din curele de primăvară. Deja în cartea celebrei botaniste austriece Maria Treben scrie că păpădia curăță sângele, are proprietăți antioxidante, elimină erupțiile (infuzia poate fi folosită pentru spălarea pielii afectate de acnee sau eczeme) și favorizează transpirația și urinarea. Alți vindecători populari o recomandă pentru întărirea rinichilor, mai ales în timpul infecțiilor urinare. Este percepută ca o plantă diuretică, care scapă organismul de excesul de lichid (scriem mai multe despre subiect în articolul Scăpați de apa de care nu aveți nevoie: ceaiul și plantele vă vor ajuta). Atenție însă: persoanele cu probleme renale ar trebui să consulte un medic înainte de a consuma păpădie.

Este adesea folosită pentru afecțiuni reumatice deoarece ajută la creșterea circulației sangvine în ligamentele din jurul articulațiilor și contribuie la un metabolism mai eficient. Datorită acesteia, se elimină din organism substanțele reziduale, care pot înfunda organele individuale și pot modifica funcționalitatea acestora. Păpădia joacă un rol la fel de mare în optimizarea proceselor digestive, consumul de ceai poate fi benefic în timpul pierderii în greutate. De asemenea, are un efect pozitiv asupra stomacului - susține funcția stomacului, îmbunătățește digestia.

Rădăcina ajută la ficat, diabet și imunitate

Așa-numita Cafea de păpădie din rădăcina prăjită devine o nouă vedetă a plantelor medicinale. Este puțin mai gustoasă decât frunzele de păpădie și efectele sale sunt, de asemenea, mai pronunțate. În plus, o puteți prepara cu ușurință ca o cafea turcească sau la filtru - fără cofeină! Vă veți bucura de un gust dulce, doar ușor amărui, cu o linie plăcută de alune.

Rădăcina de păpădie are efecte detoxifiante semnificative. De asemenea, ajută la reglarea proceselor hepatice și facilitează fluxul bilei, care este necesar în special atunci când consumați alimente grase. În același timp, reduce riscul de calculi biliari și favorizează descompunerea colesterolului. Acest lucru ajută la combaterea hipertensiunii arteriale, deoarece colesterolul ridicat este unul dintre factorii care o cauzează.

Datorită inulinei, rădăcina de păpădie este capabilă să ajute diabeticii, deoarece previne creșterea nedorită a zahărului din sânge. De asemenea, este o sursă de nutrienți pentru microorganismele care locuiesc în intestinul gros, deci are efect probiotic, îmbunătățește activitatea intestinului și îi protejează sănătatea împotriva inflamațiilor și cancerului. După cum se știe, intestinul este cel mai mare organ imunitar, așa că a mânca rădăcină de păpădie este o modalitate de a crește propriul sistem de apărare și de a menține corpul în formă.

Cum se prepară ceaiul sau cafeaua?

Pregătirea ceaiului de păpădie nu este dificilă, la fel ca și prepararea unui decoct sau a cafelei. Încercați toate opțiunile, pe care păpădia le are de oferit. Veți afla singuri ce vi se potrivește cel mai bine.

Ceai din frunze de păpădie

Peste 1-2 lingurițe de frunze turnați 250 ml de apă de 100 ⁰C. Lăsați la infuzat timp de 15 minute, apoi strecurați și consumați. Se recomandă 2 căni pe zi.

Tonic din frunze de păpădie

Puteți pune frunzele uscate de păpădie în baie de aburi sau puteți pregăti un decoct asemănător ceaiului. Înmuiați în el o bucată de pânză și aplicați pe ten și pe piele.

Cafea din rădăcină prăjită de păpădie

Puneți 1 linguriță de rădăcină într-o cană și turnați peste 100 ml apă la o temperatură de 90-95 ⁰C. Lăsați la infuzat timp de 3-5 minute apoi strecurați. Dacă doriți să experimentați puțin, puteți pregăti o băutură într-un aparat de cafea manual, french press sau chemex. Unele persoane își îndulcesc cafeaua cu miere sau zahăr de trestie, nouă ne place „doar așa”. Consumul zilnic nu trebuie să depășească 2 căni.

Observație la final: lăsați plantele sălbatice pentru oi

Dacă doriți să testați ce poate face o păpădie, acordați prioritate surselor dovedite. Plantele colectate în condiții normale conțin aproape întotdeauna, pe lângă substanțele benefice, și reziduuri de pesticide, îngrășăminte sau substanțe din poluare. Păpădia este una dintre plantele care absorb cu ușurință în special metalele grele precum plumbul, cadmiul și cuprul. Furnizorii de calitate de plante uscate trebuie să se dovedească prin certificate adecvate și teste de laborator. Doar ele garantează puritatea materialului și siguranța lor completă pentru sănătate.

Vă puteți dezabona în orice moment. Vă vom trimite o dată la 14 zile un buletin informativ.
Înscrierea la evenimente, noutați și atracții sunteți de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Cadou la comandă |   Transport gratuit de la 189 Lei | Reducere la prima achiziție »