FLORI DE GĂLBENELE (petale) (Calendula officinalis) - plantă
Flori de gălbenele cunoaște fiecare grădinar. Planta cu flori galben-portocalii este cultivată ca o plantă ornamentală și medicinală. Florile sale erau folosite de bucătarii vechi ca și substitut pentru șofran. Oamenii care culeg plantele recomandă ceaiul din flori, în special femeilor cu probleme de ciclu menstrual, dar este potrivit și pentru inflamațiile de diverse origini și rănile care se vindecă greu.
Compoziție
Flori de gălbenele 100%ORIGINEA PLANTEI
În India, florile de gălbenele nu puteau lipsi la nici un festival hindus, în părțile noastre, se vopseau cu ele ouăle de Paște. În unele regiuni se credea că sunt capabile să alunge spiritele malefice, așa că erau plantate frecvent în grădinile din fața casei.
Plantă anuală cu tulpină multi-ramificată crește până la o înălțime de aproximativ 70 cm. Florile sale sunt distinctive și au o frumoasă culoare galbenă sau portocalie. Nu este foarte pretențioasă în ceea ce privește condițiile solului, dar evită locurile cu multă apă. Provine probabil din sudul Europei, dar datorită popularității sale, s-a răspândit repede în întreaga zonă temperată a continentelor.
Gălbenele, în latină Calendula officinalis, au fost denumite și șofranul săracului. S-au dovedit a fi un substitut accesibil pentru acest condiment scump și au devenit o ingredient permanent al multor rețete. De asemenea, datorită parfumului lor se utilizau și pentru producerea de parfumuri. Dar după cum sugerează și porecla lor, au jucat un rol major în medicina naturistă.
Pentru prepararea infuziei se utilizează doar petalele. Acestea se adună la începutul verii și apoi se usucă cu atenție la temperaturi scăzute. Decoctul se poate consuma ca atare sau se poate utiliza pentru comprese și băi. Consumul este sigur, însă femeile însărcinate și cele care alăptează sau persoanele care iau medicamente psihotrope ar trebui să consulte în prealabil un medic.
Mostre de pachete de ceai
Ambalaj din aluminiu solid cu un fermoar care permite închiderea repetabile după deschidere. Ambalaje de calitate care păstrează caracterul de ceai. Ceai este întotdeauna închis ermetic pentru a rezista la umiditate, lumină și mirosuri străine. Ceaiul este extrem de înclinat la aceste trei lucruri și are o influență mare asupra calității a băuturii finale.
Prepararea ceaiului
100 °C | 10 minute | 1 linguriță la 2,5 dl |
Instrucțiuni de preparare
- La gălbenele adăugați apă clocotită de 100 °C în proporție de 1 linguriță la 250 ml de apă.
- Pentru prepararea ceaiului în ceainic, adăugați 1 linguriță în plus.
- Se lasă la infuzat 10 minute după care strecurați.