075 68 04 606 (Lu-Vi 7-16 ora)
0 Buc.
0,0 Lei
Coșul de cumpărături este gol. Să o rezolvăm!
Nu plătiți pentru transport! Mai adăugați 189,0 Lei și le aveți gratuit.
 
189,0 Lei

Aveți nevoie de ajutor?

Contactați pe Petra!
075 68 04 606
petruta@manutea.ro

De ce marfa de la noi?

  • Transport gratuit de la 189 lei
  • Clienții satisfăcuți
  • De obicei, livrare în 48 de ore

BIO

 

 

 



3 ciuperci pentru imunitate, digestie și inimă

1. 11. 2021 4 minute citire
La început au aparținut regnului plantelor, acum au propriul lor regn. Ciupercile prezintă interes pentru oamenii de știință nu numai datorită variabilității lor incredibile (există peste 6 milioane de specii de ciuperci în lume) dar și datorită utilizării lor. Multe dintre ele au proprietăți, care sunt benefice oamenilor.

Să ne amintim de brânzeturile cu mucegai, băuturile fermentate, șunca de Parma… Și, de asemenea, penicilina. Care dintre ciuperci ajută la confort? Aici este Sfânta noastră Treime.

Ciuperca divină a nemuririi reduce tensiunea, întărește imunitatea și detoxifică

Medicina orientală cunoaște ciupercile lingzhi, sau reishi, de mai bine de 2000 de ani. Vindecătorii chinezi tradiționali i-au apreciat proprietățile încă din timpul domniei dinastiei Han. Au învăluit-o în multe legende, așa că nu este de mirare că în cultura chineză este folosită ca talisman pentru fericire, vindecare și condiție fizică. Textele chineze străvechi vorbesc despre locuri secrete unde se poate culege reishi, precum și despre un potențial de vindecare considerabil. Dar le luăm pe rând.

Ciuperca reishi crește în principal pe butuci de stejari, platani, nuci sau plopi. Are un corp de fructificare foarte lucios, cu o formă ce seamănă cu un rinichi sau un evantai. Poate atinge o dimensiune de până la 30 de centimetri. Ciupercile tinere sunt galbene, și odată cu vârsta se închid la culoare, ajungând până la maro până sau chiar negru.

Dar în ceea ce privește nemurirea? Nu numai experiența medicinei naturiste, dar și rezultatele multor studii științifice au arătat că... că nemurirea este un scop de neatins. Cu toate acestea, prelungirea calității vieții, reducerea șanselor de îmbolnăvire și creșterea bunăstării fizice și psihice stau în puterea acestei ciuperci reishi. Altfel, nu ar fi deloc una dintre cele mai utilizate ciuperci medicinale. Reishi conține, de exemplu, imunomodulatori puternici, steroli și triterpene, aminoacizi și vitamine esențiale (B și D) și minerale (calciu, potasiu, magneziu, fier). Din aceasta rezultă că utilizând pudra de reishi 100% naturală veți aduce beneficii pentru:

  • imunitate – consumul de reishi poate crește numărul de celule albe din sânge, care ajută la combaterea infecțiilor,
  • prevenirea cancerului – reishi a fost cercetată pentru prevenirea cancerului colorectal și de prostată; unele cercetări i-au confirmat potențialul,
  • prospețime mentală și bunăstare – cercetările preliminare indică faptul că ciuperca reishi este foarte promițătoare în cazurile de neurastenie, oboseală, anxietate și depresie; vești bune au fost raportate și în boala Alzheimer,
  • inimă – oamenii de știință sunt optimiști în ceea ce privește reglarea nivelului lipidelor din sânge, ale căror niveluri ridicate sunt asociate cu hipertensiunea arterială sau atacurile de cord,
  • nivelul optim de zahăr din sânge – reishi are potențialul de a reduce glicemia și de a atenua complicațiile cronice ale diabeticilor.

Sigur vă întrebați acum ce gust are reishi. Nu vă faceți griji, pudra maro închisă deși este amară, la final este mai dulce, iar în plus o puteți adăuga în smoothie-uri sau ciocolată caldă și doza este chiar suportabilă - 1 linguriță de 2x pe zi este suficientă, de preferință cu 20 de minute înaintea meselor. Ar trebui să adăugăm că ciuperca reishi nu trebuie consumată de femeile însărcinate și cele care alăptează sau de persoanele cu probleme de coagulare a sângelui.

Ciuperca parfumată reglează digestia, ajută în convalescență și aduce beneficii inimii

A doua sugestie este ciuperca shiitake, foarte populară atât pentru gustul său, dar și ca sursă naturală de betaglucani și alte substanțe importante. La fel ca reishi, shiitake este una dintre ciupercile descrise în cronicile medicinei orientale cu litere de aur. Cea mai veche menționare datează din timpul dinastiei Song, din anul 1209. Include 158 de cuvinte care explică cum se cultivă ciuperca, al cărei nume se referă la faptul că crește pe shii (pom castan). Shiitake este un nume japonez, chinezii o numesc de obicei xiānggū (ciupercă parfumată).

Shiitake este o ciupercă care distruge lemnul, ea crește pe trunchiurile de copaci în descompunere, pe castanii menționați mai sus, pe arțari, stejari, fagi sau chiar carpeni. Pălăria are de obicei între 5-15 centimetri în diametru, este maro cu pete albe, crăpată sau solzoasă.

Nu i se spune întâmplător „parfumată”. Miroase foarte bine și, de asemenea, are un gust grozav. A devenit un ingredient obișnuit în bucătăria asiatică și își găsește încet locul și în gastronomia europeană. Apropo, este una dintre puținele surse naturale ale celui de-al cincilea gust unic umami. Din punct de vedere al compoziției, shiitake conține câțiva aminoacizi ca și carnea, este bogată în beta-glucani, terpenoizi, steroli și lipide, conține vitamine (B6, B5, D) și minerale (cupru, seleniu, mangan, zinc). Ce beneficii aduc toate acestea sănătății? Consumul de shiitake ajută:

  • inima – testele de laborator arată că compușii selecționați conținuți în shiitake previn creșterea tensiunii arteriale, ajută la scăderea colesterolului și astfel elimină riscul bolilor de inimă,
  • sistemul de apărare al organismului – există un studiu care confirmă că administrarea de shiitake îmbunătățește markerii imunitari și reduce nivelul de inflamație din organism.,
  • protejează de stres – ciuperca shiitake este cunoscută ca un adaptogen, un mijloc de a ajuta la creșterea rezistenței mentale la oboseală, în caz de rănire, anxietate și situații similare solicitante,
  • în combaterea cancerului – polizaharidul lentinan, găsit în shiitake, este folosit în China și Japonia împreună cu chimioterapia pentru a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu cancer de stomac,
  • digestie optimă – cercetările japoneze confirmă efectele benefice ale ciupercii shiitake în cazurile de ulcer gastric, litiază biliară, hiperaciditate, tulburări digestive și în timpul procesului de reducere a greutății corporale.

Pudra de ciupercă shiitake se amestecă cu apă, poate fi adăugată și în ceai, dar este excelentă în supe de legume sau smoothie-uri. Doza nu trebuie să depășească 1 linguriță pe zi. Shiitake este în general foarte bine tolerată, doar în cazuri foarte rare poate provoca dermatită, o erupție alergică a pielii, care dispare între 3-21 de zile.
Cu mentă, ghimbir, cuișoare sau rom? Depinde de gusturi.

Ciuperca lui Ötzi ajută în inflamație, încetinește îmbătrânirea, protejează pielea

Când omul de gheață Ötzi a fost găsit în 1991, a fost literalmente o senzație. Mumia excepțional de bine conservată a unui bărbat din epoca cuprului este o mărturie despre viața din jurul anului 3300 î.e.n. Mumia a conținut și ciuperca chaga. Deoarece la Ötzi s-au găsit și o serie de alte ciuperci și plante medicinale, putem presupune că erau bine cunoscute efectele lor. Însă, informațiile fundamentate despre utilizarea ciupercii chaga în scopuri medicinale și rituale datează din 2696 î.e.n. de la părintele medicinei chineze, Shen Nung. Există, de asemenea, dovezi ulterioare ale consumului uman de chaga în vestul Siberiei sau de către nativii din Canada.

Chaga siberiană crește ca un parazit pe copaci de foioase și are corp de fructificare maro închis cu formă neregulată de până la 35 de centimetri. Aceste ciuperci acoperă suprafețe mari pe copaci și, deoarece cresc sub scoarță, adesea contribuie la ridicarea acesteia.

La fel ca și în cazurile anterioare, chaga a fost și este supusă multor cercetări științifice. Reputația sa este confirmată în unele privințe, în timp ce în altele rezultatele nu sunt foarte convingătoare. Cu toate acestea, este sigur că chaga conține, de exemplu, betulină, acid betulinic, melanină, o serie de polizaharide sau beta glucani. Beneficiile pentru sănătate ale utilizării ciupercii chaga constau în:

  • ajută în inflamație – chaga are capacitatea de a ajuta organismul să lupte împotriva proceselor inflamatorii, inclusiv în cazul bolii Crohn sau în colită ulceroasă; prin stimularea producției de citokine, ajută și la infecțiile cauzate de bacterii și viruși,
  • efect antioxidant – ca antioxidant foarte puternic, chaga are efect asupra sănătății celulelor, protejându-le de deteriorare și îmbătrânire prematură; prin urmare, contribuie la prevenirea multor boli ale civilizației, este benefică pentru digestie și detoxifiere,
  • scăderea zahărului din sânge - mai multe studii de laborator indică capacitatea ciupercii chaga de a echilibra nivelul zahărului din sânge, dar până acum nu a fost dovedit efectul direct al consumului acesteia asupra managementului diabetului la om.,
  • protecția pielii - chaga poate susține capacitatea naturală a pielii de a se proteja de deteriorarea radiațiilor solare.

Pulberea din această ciupercă are un gust dulce-amărui. Puteți să o fierbeți în apă și să consumați băutura rezultată sau să o adăugați în iaurt, smoothie-uri, ceai... În general, chaga este bine tolerată, persoanele cu boli autoimune ar trebui să fie precaute. Chaga conține o proteină, care reduce coagularea sângelui, așa că nu este indicat să o consumați înainte de operație sau dacă luați medicamente pentru subțierea sângelui. Se recomandă precauție și femeilor însărcinate și celor care alăptează.

Vă puteți dezabona în orice moment. Vă vom trimite o dată la 14 zile un buletin informativ.
Înscrierea la evenimente, noutați și atracții sunteți de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Cadou la comandă |   Transport gratuit de la 189 Lei | Reducere la prima achiziție »