075 68 04 606 (Lu-Vi 7-16 ora)
0 Buc.
0,0 Lei
Coșul de cumpărături este gol. Să o rezolvăm!
Nu plătiți pentru transport! Mai adăugați 189,0 Lei și le aveți gratuit.
 
189,0 Lei

Aveți nevoie de ajutor?

Contactați pe Petra!
075 68 04 606
petruta@manutea.ro

De ce marfa de la noi?

  • Transport gratuit de la 189 lei
  • Clienții satisfăcuți
  • De obicei, livrare în 48 de ore

BIO

 

 

 



Tuse, eczeme, stres? Nalba vine în ajutor

22. 11. 2021 3 minute citire
Indiferent dacă preparați din această plantă ceai, baie sau comprese, puteți conta pe ajutorul ei. Nalba este pur și simplu un ajutor pentru toate situațiile. Nu ar trebui să lipsească din nici o casă. La fel ca și mușețelul, menta și sunătoarea. Este indicat sa aveți două pungi: una cu frunzele uscate de Malva sylvestris, cealaltă cu flori uscate de Malva mauritiana. De ce? Citiți mai departe!

Combate inflamația și durerea

Înainte de a descrie proprietățile ambelor nalbe, să aruncăm o privire rapidă asupra clasificării botanice, pentru a clarifica că nu toate plantele de nalbă, sunt la fel. Atât nalba de pădure, cât și nalba mauritiana au fost incluse de biologi în familia Malvaceae, care împreună cu altele (cum ar fi genul Alcea, Hibiscus, Adansonia sau Pavonia) formează familia Malvaceae.

Nalbe sunt plante arbuști și copaci, interesați în principal pentru conținutul lor ridicat de mucilagii și taninuri. Unele au fost cultivate de oameni din cele mai vechi timpuri. Au fost menționate în ierbarele tradiționale ca plante medicinale. Însă, fiecare nalbă și fiecare parte a acesteia au proprietăți ușor diferite.

Frunzele uscate și tulpina de nalbă conțin în principal flavonoide, polifenoli, uleiuri esențiale, mucilagii, taninuri și vitaminele A, B, C și minerale precum fier, calciu, magneziu, zinc sau potasiu. Acestea se găsesc și în flori, însă în concentrații mult mai mari. Acest lucru oferă opțiuni pentru a alege ce parte a plantei și cum să o folosiți. Datorită acestor compuși, nalba prezintă în principal efecte antimicrobiene și antiinflamatorii locale, care sunt benefice atât pentru piele, cât și pentru sistemul respirator și excretor.

„Se presupune că această acțiune farmacologică și biologică a plantei ar trebui atribuită prezenței antocianidinelor, naftachinonelor, flavonoidelor sau polizaharidelor mucilaginoase, care sunt abundente în fructele, florile, frunzele și rădăcinile plantei”, scrie NCBI (National Center for Biotechnology Information). Și textul publicat de hindawi.com confirmă acest lucru: „Studiile au arătat potențialul său de beneficii pentru sănătate prin acțiune antioxidantă, antiinflamatoare și anticancerigenă, în vindecarea rănilor, acțiune hepatoprotectoare, antinociceptivă și antimicrobiană”.

Nalba de pădure: frunze pentru baie și gargară

Planta perenă sau bianuală cu o frumoasă floare violet și-a câștigat multe denumiri. Nalba de pădure (Malva sylvestris) este astfel pentru unii floare de cașcaval sau cașul-popii, turta-popii ori covrigei pentru alții. O astfel de varietate de nume demonstrează că este o plantă cunoscută și căutată pe scară largă. Cum să nu, dacă o căutăm de mai multe ori pe an.

Foarte des, frunzele și tulpina sunt folosite pentru a pregăti băi terapeutice. Au capacitatea de a regenera pielea, de a calma eczemele sau acneea, de exemplu, de a vindeca rănile, de a atenua mâncărimile; sunt recomandate pentru dermatita atopică la copiii mici. De asemenea, sunt foarte utile și compresele de nalbă, care pot fi folosite în cazuri similare și, de asemenea, în cazul gutei, o boală reumatică foarte dureroasă.

Foarte populară este desigur, gargara cu nalbă. Studiile științifice (și experiența medicinei naturiste) descriu efectele sale antibacteriene puternice utilizate în inflamația gâtului și a gurii. Gargara cu nalbă este bine cunoscută persoanelor cu profesii care implică vocea. Când vine vorba de a bea o băutură din frunze uscate și tulpină de nalbă, este bine de reținut că aceasta conține concentrații mai mici de substanțe active decât florile. Așa că le recomandam pentru prepararea ceaiului.

Nalba (Malva mauritiana):  Flori în ceainic

Nalba (Malva mauritiana) este destul de asemănătoare cu nalba de pădure. Cu toate acestea, pentru că are flori mari, roz-violet, este cultivată mai des ca plantă ornamentală. Și după cum bănuiți deja, florile sunt un ajutor foarte bun pentru toți cei care trebuie să scape de inflamație.

Când se bea o infuzie ușor dulce din flori, o cantitate mare de substanțe mucilaginoase trec în organism cu un potențial semnificativ de dezinfectare, vindecare a mucoaselor și de accelerare a regenerării acestora. Prin urmare, este util în cazul inflamațiilor căilor respiratorii superioare, în tuse, iritații la stomac, digestie proastă, dacă este necesară susținerea bunei funcționări a ficatului și, de asemenea, pentru a reduce durerea. Ceaiul din flori de nalbă se consumă de persoanele, care suferă de migrene sau dureri de dinți. Este indicat sa îl folosiți pentru a preveni anxietatea și a asigura un somn liniștit.

Când veți prepara ceaiul din flori de nalbă, s-ar putea să vă surprindă culoarea acestuia. Este albastru. După ce adaugați câteva picături de lămâie, devine imediat roz. Florile se pot folosi ca decor comestibil pentru prăjituri, salate sau gustări.

Câteva rețete utile

Baie cu frunze și tulpini de nalbă

Peste aproximativ 5 linguri de plantă turnați 2 litri de apă fierbinte și lăsați la infuzat timp de 30 de minute. Turnați infuzia în baie la temperatura corpului. Nu stați în baie mai mult de 15 minute. După ce terminați, nu ștergeți cu prosopul, înveliți-vă într-un halat de baie și acoperiți-vă cu pătură.

Comprese din frunze și tulpini de nalbă

Peste 1 lingură de plantă turnați 250 ml apă rece și lăsați să stea 2 ore. Apoi scurgeți, încălziți ușor (nu fierbeți!) și aplicați sub formă de comprese pe zonele afectate.

Ceai din flori de nalbă (Malva mauritiana)

Peste 2 lingurițe de ceai turnați 250 ml de apă clocotită și lăsați la infuzat timp de 8-10 minute. Strecurați și consumați de 2-3 ori pe zi.

 

Surse
https://www-ncbi-nlm-nih-gov.translate.goog/pmc/articles/PMC3586856/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=nui,op,sc
https://www-hindawi-com.translate.goog/journals/ecam/2021/5548404/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=nui,sc

Vă puteți dezabona în orice moment. Vă vom trimite o dată la 14 zile un buletin informativ.
Înscrierea la evenimente, noutați și atracții sunteți de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Cadou la comandă |   Transport gratuit de la 189 Lei | Reducere la prima achiziție »